Odčervování

10.09.2019 15:34

Odčervujete správně svého mazlíčka?

18. 8. 2019                

                    Také preventivně používáte chemii proti nejčastěji se vyskytujícím vnitřním parazitům u domácích mazlíčků? Přečtěte si jak správně postupovat.                

Nevítanými návštěvníky střev našich chlupáčů jsou nejčastěji škrkavky a tasemnice. Pokud v trusu psa nebo kočky najdete 10-15 cm dlouhého červa, je to právě škrkavka. V exkrementech se mohou vyskytovat pouhým okem nepostřehnutelná vajíčka tohoto parazita, která bývají zdrojem nákazy pro další zvířata, která hromádky očichávají. Larvu tasemnice přenese na zvíře blecha. Po spolknutí putuje tělem psa nebo kočky až do střeva, kde se hlavičkou uchytí a vyvine až v několik desítek centimetrů dlouhého červa, jehož jednotlivé články plné vajíček jsou postupně vylučovány s trusem. Vajíčka spolknou larvy blech. V době přeměny bleší larvy na dospělce se z vajíčka vyvine larva tasemnice a kolo nákazy tak stále pokračuje. Oba tito vnitřní parazité jsou přenosní na člověka.

I když je na trhu, u veterinárních lékařů nebo v lékárnách, stále dostupné velké množství přípravků proti vnitřním parazitům, které se obecně označují jako antihelmitika, od jejich preventivního podávání každé 3 měsíce se ustupuje, protože tyto chemické látky likvidují střevní mikrobiom neboli střevní mikroflóru, a tím velmi významně narušují imunitu psa nebo kočky. Tento mirkobiom je podle nejnovějších studií označován termínem "mozek imunity", a to nejen u čtyřnohých mazlíčků, ale samozřejmě i u nás lidí. Proto se doporučuje podávat přípravky na odčervení až po pozitivním nálezu parazitů v trusu.

Koprologické vyšetření neboli vyšetření trusu psa nebo kočky je doporučováno provádět každých 3 až 6 měsíců. Vyšetřuje se směsný vzorek trusu, sbíraný alespoň 3 x v týdnu ve dvoudenních intervalech. Postačí vzorek velikosti vlašského ořechu, který je nutno skladovat v chladu (tzn. v ledničce, avšak nesmí zmrznout). Pokud je toto vyšetření pozitivní, podá se přípravek na odčervení cílený na daného parazita. V případě výsledku negativního není potřeba odčervovat. Z výsledků studií vyplývá, že pozitivní nález je u zhruba 15% vzorků trusu. Tím pádem je více jak 85% procent zvířat díky preventivnímu podávání preparátů na odčervení zbytečně chemií zatěžováno.

Další možností jak udržet střeva našich čtyřnohých mazlíčků bez parazitů je podávání přírodních prostředků tvořených směsí vhodných bylin, které ve střevě vytváří pro parazity nehostinné prostředí a současně napomáhají správné funkci střevní mikroflóry. Díky obsahu bylin tyto preparáty obsahují komplex vitamínů a minerálů, které zlepšují kondici a zdraví a také detoxikují organizmus psů i koček.

Ing. Bára Morávková

Výživový poradce domácích mazlíčků

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode